Thursday, August 2, 2018

Gehaakte onderzetters

Ze zijn erg leuk om te maken, en nog leuker om aan iemand cadeau te geven: deze gehaakte onderzetters.Ik haakte ze met Yarn and Colors Musthave. Dit garen heeft zoveel mooie kleuren, zodat je prachtige combi's kan maken.

Hieronder het patroon.


Benodigdheden
- Yarn and Colors Musthave in 6 kleuren naar keuze (of elk ander katoengaren wat je hebt liggen; restjes zijn ook ideaal voor dit haakproject)
- Haaknaald 3,5 mm
- Stopnaald

De afmeting van de onderzetter is ongeveer 14 cm (afhankelijk van welk garen je gebruikt en hoe los of strak je haakt, kan de onderzetter groter of kleiner uitvallen).

Onderaan dit patroon vind je een haakschema.

Gebruikte afkortingen
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
hst = half stokje
st = stokje

1) Begin met een magische ring, haak 3 lossen (= 1e st) en haak nog 11 st in de magische ring. Sluit met een nieuwe kleur met een hv in het 1e st. (12 st)

2) 3 l (= 1e st) en 1 st in dezelfde steek, 2 stokjes in elke volgende steek. Sluit met een nieuwe kleur met een hv in het 1e st. (24 st)

3) 3 l (= 1e st) en 2 st in dezelfde steek, sla 1 steek over, *3 st in de volgende steek, sla 1 steek over*, herhaal *-* tot het eind. Sluit met een nieuwe kleur met een hv in het 1e st. (12 x 3 st)

4) *4 l, v tussen een groepje van 3 st in*, herhaal *-* tot het eind. Sluit met een hv in de 1e l. (12 lossenboogjes)
        
5) In elk lossenboogje v-hst-st-hst-v en sluit met een hv in de 1e v. Hecht af. (12 schelpjes)

6) Hecht een nieuwe kleur aan in een stokje van de vorige toer (dat is de middelste steek van een schelp) en haak 3 l (= 1e st) en 6 stokjes in dezelfde steek, *7 st in het st van de volgende schelp*, herhaal *-* tot het eind. Sluit met een hv in het 1e st. (12 waaiers)

7) Hecht een nieuwe kleur aan tussen 2 waaiers in, *haak 5 l, in het 4e st van de waaier hv- 4 l- hv (picootje), 5 l, v tussen 2 waaiers in*, herhaal *-* tot het eind. Sluit met een hv in de eerste v.

8) Werk alle draden netjes weg. 


Je onderzetter is klaar. Wil je er meer maken, wissel dan af met de kleurtjes zodat je onderzetter er elke keer net iets anders uit ziet.


Haakschema:
Gebruikte steken:

losse

vaste

halve vaste


half stokje


stokje

Dit patroon is alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en mag niet
voor commerciĆ«le doeleinden gebruikt worden.
Zowel het patroon als de foto's mogen niet zonder mijn toestemming worden gekopieerd.


Producten gemaakt met dit patroon mogen niet verkocht worden.

No comments:

Post a Comment