Thursday, April 4, 2019

Happiness kussen

Ken je Happiness van Wooladdicts by Langyarns al? Het is een heel zacht garen en is beschikbaar in diverse kleuren. Het bestaat uit 65% katoen en 35% polyamide.

Ik wilde er dit keer geen kleding mee maken, maar een accessoire voor in huis. Dat werd een tunisch gehaakt kussen.

De voorkant kreeg dit schuine patroon.


En de achterkant heeft strepen.



Hoe ik dit kussen maakte, lees je hieronder.

Benodigdheden
- 9 bollen Wooladdicts Happiness: 2 bollen wit 1013.0001, 2,5 bollen lichtblauw 1013.0034 en 3,5 bollen donkerblauw 1013.0035
- tunische haaknaald 6 mm
- een stopnaald
- binnenkussen van 40 x 65 cm

Je haakt twee lappen, die je later aan elkaar vastmaakt. Afhankelijk van hoe los of strak je haakt, kunnen de lappen groter of kleiner uitvallen; is dit het geval, gebruik dan een andere maat haaknaald.

De voorkant van de kussenhoes is gehaakt conform het haakschema, de achterkant van de kussenhoes heb ik in 3 brede strepen gehaakt. Zo heb je een kussen die aan beide zijden te gebruiken is.

Uitleg tunisch haken

-      Deze kussenhoes wordt gehaakt in de tunische knit stitch, waardoor elke rij uit v’tjes zal bestaan. Elke rij v’tjes bestaat uit een heengaande en teruggaande toer: in de heengaande toer haal je lussen op, in de teruggaande toer worden alle lussen gehaakt.

-      Kleurwissels doe je net als bij gewoon haken: de laatste stap van het haken van een steek, doe je al met de nieuwe kleur.

Voorkant kussenhoes

Haak om te beginnen met donkerblauw 48 lossen (= 48 steken).

1)   Nu begin je aan de heengaande toer door in elke losse een lus op te halen, zodat je na de laatste losse 48 lussen op je naald hebt staan.
2) De teruggaande toer doe je als volgt: maak 1 omslag en haal door de 1e lus op de naald, *dan maak je weer een omslag en die haal je door 2 lussen op de naald*, herhaal *-* tot je nog 1 lus op je naald hebt staan.
3) Herhaal stap 1 en 2 tot je 21 v’tjes hoog hebt gehaakt (zie ook het haakschema); wissel in de laatste teruggaande toer van kleur. Knip de donderblauwe draad af, maar laat een stukje hangen om later af te hechten.
4)   Volg nu het haakschema wat hieronder staat, zodat je ziet waar je van kleur wisselt.
5)   Als je het hele schema hebt gehaakt, knip je de draad waar je het laatst mee werkte, af en hecht je alle losse draden af.


Achterkant kussenhoes

Haak om te beginnen met donkerblauw weer 48 lossen (= 48 steken).

1)   Haak conform stap 1 en 2 zoals hierboven beschreven.
2)   In plaats van het haakschema te volgen, heb ik dit keer 3 brede banen van elke kleur gehaakt. Van donkerblauw is dat 43 v’tjes hoog, van lichtblauw 44 v’tjes hoog en van wit 43 v’tjes hoog.
3)   Knip daarna de draad waar je het laatst mee werkte, af maar laat een hele lange draad hangen waarmee je de voor- en achterkant aan elkaar gaat zetten. Hecht alle overige losse draden af.

Aan elkaar zetten van de voor- en achterkant

Leg de twee lappen met de verkeerde kant op elkaar en zet ze met een onzichtbare steek aan elkaar (ik gebruikte de matrassteek). Zodra je ongeveer halverwege de tweede lange kant bent, doe je alvast het binnenkussen erin en maak je de hoes verder dicht.

Je tunisch gehaakte kussen is klaar.



Dit patroon is alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en mag niet
voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
Zowel het patroon als de foto's mogen niet zonder mijn toestemming worden gekopieerd.
Producten gemaakt met dit patroon mogen niet verkocht worden.




2 comments:

  1. Heel mooi, je kussen. Vooral die schuine lijn, vind ik knap gedaan, Ingrid. En ja, dat blauw ;-) Heel mooi!
    Groetjes Sofie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dank je wel, lieve Sofie. En dat blauw hebben we gemeen hé, we zijn er allebei dol op.
      Fijne dag!
      Lieve groet,
      Ingrid

      Delete