Saturday, January 11, 2020

Halfronde waaiersjaal

Het Amerikaanse Lion Brand heeft diverse mooie garens om mee te haken en/of breien.

Ik ging aan de slag met Soft spoken, een onwijs zacht, beetje fluffy garen wat bestaat uit 40% wol, 40% polyamide en 20% acryl en waarbij je maar liefst 360 meter op een bol hebt.

Wat ik in gedachten had, was een halfronde waaiersjaal. En dit is het resultaat. De sjaal is los te dragen, maar met een leren sjaallabel (bijvoorbeeld van Mez11) vind ik 'm persoonlijk het mooist; dat geeft ook nog eens een leuk effect en de sjaal glijdt daardoor niet van je schouders.







Hieronder vind je het gratis patroon van deze sjaal.

Benodigdheden:
- 2 bollen Lion Brand soft spoken in kleur Sunset - 602
- haaknaald 7 mm
- stopnaald

Gebruikte steken:
- l = losse
- hv = halve vaste
- st = stokje


Haak 4 l en maak tot een rondje met een hv.

1) 2 l (= 1e st), 2 st, 1 st - 2 l - 1 st in het midden, 3 st.

2) 2 l (= 1e st) en 2 st in dezelfde steek, *sla 2 steken over, 3 st tussen de volgende 2 steken in*, herhaal *-* tot je bij het midden bent, sla 1 steek over, st - 2 l - st in het midden, sla 1 steek over, *3 st tussen de volgende 2 steken in, sla 2 steken over*, herhaal *-* tot de laatste steek, 3 st in de laatste steek.

3) 2 l (= 1e st) en 2 st in dezelfde steek, *3 st tussen de twee groepjes van de vorige toer in (je haakt in feite granny's en slaat elke keer de 3 st van de vorige toer over)*, herhaal *-* tot je bij het midden bent, sla het volgende st van de vorige toer over, st - 2 l - st in het midden, sla het volgende st van de vorige toer over, 3 st tussen het overgeslagen stokje en het groepje van 3, *3 st tussen de twee groepjes van de vorige toer*, herhaal *-* tot je alleen de laatste steek nog hebt, 3 st in de laatste steek.

4) 2 l (= 1e st) en st in dezelfde steek, st in elke steek tot het midden, st - 2 l - st in het midden, st in elke steek tot de laatste steek, 2 st in de laatste steek.

5) 2 l (= 1e st) en st in dezelfde steek, st in elke steek tot het midden, st - 2 l - st in het midden, st in elke steek tot de laatste steek, 2 st in de laatste steek.

6) 2 l (= 1e st) en st in dezelfde steek, st in elke steek tot het midden, st - 2 l - st in het midden, st in elke steek tot de laatste steek, 2 st in de laatste steek.

Herhaal toeren 2 tot en met 6, en eindig met toer 3.


Haakschema: 

(Let op: het schema was wat lastig uit te tekenen, je ziet nu veel witte ruimte maar in je sjaal heb je die ruimte niet en sluit het mooi aan.)








Dit gratis patroon is alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en mag niet
voor commerciële doeleinden gebruikt worden.
Zowel het patroon als de foto's mogen niet zonder mijn toestemming worden gekopieerd.

Producten gemaakt met dit patroon mogen niet verkocht worden.





4 comments:

  1. Wat een mooi, zachte sjaal heb je gehaakt. Zoals ik via ig al zei, niet mijn kleurtjes, maar wel geweldig!
    Fijne groetjes Sofie

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dank je wel, deze is zeker erg zacht en lekker warm.
      Groetjes,
      Ingrid

      Delete
  2. Wat een mooie sjaal. Heel mooi geworden. Word Lion Brand hier al een beetje verkocht? Of moet je daarvoor bij Amerikaanse sites zijn? Dankjewel voor het patroon.
    Fijne zondag.

    Lieve groetjes,
    Emily

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dank je wel.
      Ik zag dat Pera & Pasha wat soorten garen van Lion Brand verkoopt en anders is het garen in Engeland of inderdaad Amerika te koop.
      Groetes,
      Ingrid

      Delete