Monday, May 20, 2019

Gehaakte zomertas

Lily, de naam is al erg leuk. Het is een lintjesgaren van Langyarns wat bestaat uit 50% katoen, 28% acryl en 22% polyamide; de looplengte is 120 meter.

Ik vond de kleurtjes in de bollen heel mooi en het leek me geschikt voor een zomerse tas. Je ziet veel ronde, rieten tassen en zo'n soort model wilde ik gaan maken.

Dus ben ik aan de slag gegaan en dit is het resultaat.




De binnenkant van de tas heb ik gevoerd.


Hieronder vind je het patroon:

Benodigdheden
- 4 bollen Lang Yarns Lily (kleur 1016.0028)
- haaknaalden 4 en 4,5 mm
- een stopnaald

De tas wordt ongeveer 37 cm in doorsnee. Afhankelijk van hoe los of strak je haakt, kan de tas groter of kleiner uitvallen.

Gebruikte afkortingen
l = losse
hv = halve vaste
v = vaste
st = stokje
dst = dubbelstokje

Let op:
Aan het eind van elke toer sluit je met een hv in de eerste steek en keer je je werk.


Je gaat eerst de twee ronde delen haken. Hiervoor gebruik je naald 4.

Haak 4 l en sluit tot een ring.

1) 2 l (= 1e st) en nog 11 st in de ring. (12 st)

2) 2 l (= 1e st) en st in dezelfde steek, 2 st in elke volgende steek tot het eind. (24 st)

3) 2 l (= 1e st) en l + st in dezelfde steek, sla 1 steek over, *st – l – st in de volgende steek, sla 1 steek over*, herhaal *-* tot het eind. (12 v’tjes)
        
4)  2 l (= 1e st), st om de l van de vorige toer, st in de volgende steek, dst in de steek die in toer 3 is overgeslagen, *st in de volgende steek, st om de l van de vorige toer, st in de volgende steek, dst in de steek die in toer 3 is overgeslagen*, herhaal *-* tot het eind. (48 st)

5) 2 l (= 1e st) en st in dezelfde steek, st in elk van de volgende 2 steken, *2 st in de volgende steek, st in elk van de volgende 2 steken*, herhaal *-* tot het eind. (64 st)

6) 2 l (= 1e st) en 1 l + st in dezelfde steek, sla 1 steek over, *st – l – st in de volgende steek, sla 1 steek over*, herhaal *-* tot het eind. (32 v’tjes)

7)  Ga met 1 hv naar de 1e l tussen de eerste 2 st in, haak 2 l (= 1e st) en 4 samengehaakte st om de l, 2 l, *om de volgende l 5 samengehaakte st, 2 l*, herhaal *-* tot het eind. (32 samengehaakte groepjes van stokjes)

8) 1 l (= 1e v), *3 l, v tussen twee groepjes van samengehaakte stokjes, 3 l*, herhaal *-* tot het eind.

9) 2 l (= 1e st), 3 st om het 1e lossenboogje van de vorige toer, *st in de v, 3 st om het volgende lossenboogje*, herhaal *-* tot het eind. (128 st)

10) 1 l, v tussen het 1e st en het 1e groepje van 3 stokjes van de vorige toer, 3 l, v tussen het groepje van 3 stokjes en het st van de vorige toer, 1 l, v na het st (oftewel: het groepje van 3 stokjes en de stokjes sla je elke keer over), 3 l, v voor het st, *1 l, v na het st, 3 l, v voor het st*, herhaal *-* tot het eind.

11) 2 l (= 1e st) en 4 st om dezelfde l van de vorige toer, v om het 3-lossenboogje van de vorige toer, *5 st om de l van de vorige toer, v om het 3-lossenboogje van de vorige toer*, herhaal *-* tot het eind.

12) Ga met 2 hv naar het middelste st van het eerste groepje van 5, haak 2 l (= 1e st), 2 l, st in de v, 2 l, *st in het 3e st van het groepje van 5, 2 l, st in de v, 2 l*, herhaal *-* tot het eind. (64 openingen)

13) Ga met 1 hv naar het eerste lossenboogje, haak 2 l (= 1e st) en 2 st om dezelfde lossenboog, sla het st van de vorige toer over, *3 st om de volgende lossenboog, sla het st van de vorige toer over*, herhaal *-* tot het eind. (192 st)

14) 2 l (= 1e st), st in elk van de volgende 2 st, dst in het in de vorige toer overgeslagen st, *st in elk van de volgende 3 stokjes, dst in het in de vorige toer overgeslagen st*, herhaal *-* tot het eind. (192 st en 64 dst)

Haak op dezelfde manier nog een ronde lap en werk de losse draadjes weg met de stopnaald. Block beide ronde lappen daarna goed. Na blocken zijn ze ongeveer 37 cm in doorsnee.

Nu ga je het hengsel haken, dit zal ongeveer 180 cm lang worden (afhankelijk van hoe los of strak je haakt).

Haak met naald 4,5 een ketting van 250 lossen. Ga daarna verder met naald 4.

1) V in de 2e l vanaf de naald en in elke volgende l tot het eind, 1 keerlosse.
2) V in de eerste steek en in elke steek tot het eind, 1 keerlosse.
Herhaal toer 2 tot je hengsel ongeveer 4,5 breed is. Hecht dan de draad af, maar laat een wat langere draad hangen.

Herhaal toer 2 tot je hengsel ongeveer 4,5 breed is. Hecht dan de draad af, maar laat een wat langere draad hangen.

Maak het hengsel met de matrassteek rondom de ronde lappen vast (het hengsel wordt meteen de zijkant van de tas) en laat bovenaan 20 cm open, wat de opening van de tas wordt.

Maak van stof een voering en naai deze met de hand vast aan de binnenkant van de tas.

Sluit het uiteinde van het hengsel met de matrassteek.

Block de tas nog een keer omdat deze kan gaan bobbelen.

Je zomertas is klaar!



Dit patroon is alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en mag niet
voor commerciĆ«le doeleinden gebruikt worden.
Zowel het patroon als de foto's mogen niet zonder mijn toestemming worden gekopieerd.
Producten gemaakt met dit patroon mogen niet verkocht worden.




2 comments: