Monday, June 3, 2019

Gehaakte zomer shawl

Kennen jullie Lion brand yarn al? Het is een Amerikaans garenmerk en sommige winkels in Nederland verkopen ook wat van hun producten.

Ik ben aan de slag gegaan met de Comfy cotton blend in kleur Lovie Dovie (kleurnummer 720), een garen wat bestaat uit 50% katoen en 50% polyester. Er zit bijna 360 meter op 1 bol, dus je hebt niet veel bollen nodig om er wat leuks mee te maken.

Het garen is zacht en haakt fijn, het splijt bijna niet (wat bij veel andere katoengarens wel het geval is). Kortom: ik vond het erg leuk hiermee te werken.



De kleuren deden me denken aan aardbeienijs met swirls, hahaha... dus ik besloot er een zomerse shawl/omslagdoek mee te maken.
Dit is het resultaat: een royale shawl/omslagdoek voor de wat frissere zomerdagen. Het patroon is eenvoudig, maar door het kleurverloop geeft het een mooi effect.




Hieronder vind je het gratis patroon.

Benodigdheden:
- 2 bollen Lion brand yarn Comfy cotton blend
- haaknaald 5,5 mm
- stopnaald

Gebruikte steken:
l = losse
v = vaste
hst = half stokje
st = stokje

Na elke toer keer je je werk.

Speciale steek:
3 samengehaakte hst en deze haak je over 3 steken.
Uitleg: aan het begin van een toer haak je eerst een st, sla dan de draad om de naald en steek de naald in de 2e steek en haal een lus op, sla de draad om de naald en steek de naald in de 3e steek en haal een lus op, sla de draad om de naald en steek de naald in de 4e steek en haal een lus op, sla de draad om de naald en haal door alle lussen op de naald, sluit met een l. 
Daarna haak je de 3 samengehaakte hst elke keer met het eerste pootje in de steek waar je geƫindigd bent, het tweede pootje in de volgende steek en het derde pootje in de daaropvolgende steek.

Het patroon is een veelvoud van 3 lossen + 1 losse. Ik heb de sjaal in de breedte gehaakt, dus zet zoveel lossen op als jij nodig vindt (bijvoorbeeld 3 x 80 + 1 = 241 lossen).

1) Haak een v in de 2e l vanaf de naald, v in elke l tot het eind.

2) 2 l (= 1e st) en 1 l, haak nu elke keer 3 samengehaakte hst tot je nog 1 steek over hebt, in deze laatste steek haak je een st.

3) 1 l (= 1e v), v om elke l en in elke volgende steek tot het eind.

Herhaal toeren 2 en 3 totdat je je shawl hoog genoeg vindt.




Hecht de draad af en werk de losse draden weg.


Dit patroon is alleen bedoeld voor persoonlijk gebruik en mag niet
voor commerciĆ«le doeleinden gebruikt worden.
Zowel het patroon als de foto's mogen niet zonder mijn toestemming worden gekopieerd.
Producten gemaakt met dit patroon mogen niet verkocht worden.

2 comments: